În plus faţă de producţiile sub marca Queen, Mercury a lansat două albume solo, Mr. Bad Guy şi Barcelona, lansate în 1985, respectiv 1988. Mr. Bad Guy a fost un album orientat mai mult spre pop care includea muzica disco şi dance. Albumul Barcelona a fost realizat de Freddie în colaborare cu cântăreaţa de operă Montserrat Caballé, pe care Mercury o admira de mult.
Primul efort al lui Mercury de a produce un proiect solo a fost melodia Love Kills lansată în 1984, dedicată filmului lui Fritz Lang Metropolis din anul 1926. Melodia, produsă de Giorgio Moroder, a debutat pe locul 10 topurile britanice (UK charts). Deşi a debutat în top zece din UK Album Charts, Mr. Bad Guy nu a fost considerat a fi un succes comercial în comparaţie cu albumele Queen. Oricum, în 1993, un remix al melodiei "Living on My Own", un single de pe album, a ajuns pe locul 1 în UK Singles Charts. Cu această melodie MErcury a câştigat trofeul Ivor Novello Award. Criticul Ed Rivadavia descrie Mr. Bad Guy ca fiind "uluitor de la început la sfârşit" şi şi-a exprimat părerea că Mercury "a accesat locuri neatinse cu acest album." În mare, în album au fost des folosite sintetizoare într-un mod necaracteristic pentru Queen având însă influenţe de pe albumele Queen:Hot Space şi porţiuni de pe albumul The Works.
Barcelona, înregistrat cu soprana spaniolă Montserrat Caballé, combină elemente de muzică modernă şi muzică de operă. Mulţi critici au fost nesiguri ce să comenteze despre album, iar un critic a numit albumul ca fiind "cel mai bizar album al anului." Caballé, pe de altă parte, consideră albumul ca fiind unul din cele mai mari succese ale carierei sale. Melodia "Barcelona" a debutat pe locul 8 în UK charts şi a fost un mare hit în Spania.
În plus faţă de cele două albume solo, Mercury a lansat alte single-uri, incluzând versiunea proprie a hitului The Great Pretender cântată de The Platters, melodia a debutat pe locul 5 în Anglia. în septembrie 2006, o compilaţie cu melodii realizate de Mercury în cariera sa solo a fost lansată în onoarea a cea ce ar fi fost împlinirea de 60 de ani ai artistului. Albumul a debutat pe locul 10 în UK Album Charts.
Peste ani, albume ale lui Mercury au crescut mult în valoare. De exemplu, un single japonez a melodiei “Guide Me Home” de pe albumul Barcelona valorează acum aproape £1,000 ($2,000).
Viaţa personală
La începutul anilor 70 Mercury avea o relaţie de lungă durată cu prietena Mary Austin, cu care locuia de mulţi ani. Oricum, pe la mijlocul anilor 70 cântăreţul a început o relaţie cu un producător de la Elektra Records, ceea ce a rezultat finalul relaţiei sale cu Austin. Cei doi rămân prieteni de-lungul anilor, iar Mercury adesea o numeşte pe Austin ca fiind singurul prieten adevărat. Într-un interviu din 1985, Mercury a spus despre Austin, "Toate iubirile mele m-au întrebat de ce nu o pot înlocui pe Mary (Austin), dar este pur şi simplu imposibil. Singurul prieten pe care îl am este Mary, şi nu vreau pe altcineva. Pentru mine, ea a fost precum o nevastă. Pentru mine a fost precum o căsătorie. Credem unul în celălalt, este destul pentru mine. Nu aş putea să mă îndrăgostesc de un barbat aşa cum am făcut-o de Mary." Mercury a scris multe melodii despre Austin cea mai notabilă fiind "Love Of My Life."
Prin anii 80, el a început să frecventeze baruri şi cluburi gay în New York, unde a întâlnit mulţi parteneri de scurtă durată. În 1985 el a început o relaţie de lungă durată cu coafezul său Jim Hutton. Hutton locuit cu Mercury în ultimii ani de viaţă a acestuia, a avut grijă de el când a fost bolnav, şi i-a fost alături când a decedat. După spusele lui Hutton, Mercury se referea la el ca fiindu-i soţ, şi că a murit purtând o eşarfă dăruită de Hutton. Hutton a scris apoi o carte despre relaţia sa cu Mercury numita Mercury and Me.
Mercury poseda o malformaţie la dinţi overbite pe care vruse să o modifice mulţi ani. La începutul carierei sale, el a spus ca ar fi vrut să o facă, dar nu a avut timp sa o facă.
Conform ediţiei din ianuarie 2004 a revistei Cat Fancy, lui Mercury îi plăceau foarte mult pisicile, la un moment dat având chiar zece. Albumul Mr. Bad Guy şi melodia "Delilah" au fost dedicate pisicilor sale, iar Mercury purta haine cu pisici în videoclipuri (precum videoclipul pentru melodia "These Are the Days of Our Lives") şi pe pozele de album.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu